Nejbližší akce

Žádné záznamy.

Kalendář

< květen 2024 >
po út st čt so ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Reklama

Napoleonova vítězství v Americe

04.12.2011 autor HEABC Czech Republic

Zase je v Evropě pes, který by se mohl rovnat s těmi nejlepšími.

Tak nějak jsme v klubu hleděli na výsledky pracovních soutěží v nichž se už víc než rok objevovalo na prvním místě vždy jen jedno jméno – Four Roses Argus zvaný NAPOLEON. Pes, který se svým pánem, Robertem Rajdlem, nezná nic než vítězství. Jejich výkony jim umožnily reprezentovat náš klub, HEABC Czech Republic – American Bulldog Club, na 7th Annual BATTLE of the BULLS and Irondog Invitationals, neoficiálním mistrovství světa v Irondogu v Americe.

Irondog je pracovní soutěž psů na 3 nebo 5 disciplín, odtud Triathlon nebo Pentathlon. Držitel licence pan Ray Barrera, buldokářská legenda z Chicaga, byl už dvakrát v ČR. Na pozvání našeho klubu byl rozhodčím na našich akcích. Když srovnával úroveň domácích psů s těmi americkými, nešetřil slovy chvály na naši adresu. My malověrní jsme však v hloubi duše nevěřili. Vždyť Amerika je tak veliká a ti psi co jsme sledovali na internetu tak úžasní. Jak bychom se s nimi mohli měřit. Ale teď se objevil Napoleon, kterého Barrera pozval do USA. Po jeho výkonu v Kravařích, se zmohl jen na obdivné „Whow“ . Možná se nám to jenom zdálo, ale od toho okamžiku jakoby se trochu obával evropské konkurence. Nicméně couvnout už se nedalo a tak se malá česká výprava i se psem ocitla na sklonku dubna v Chicagu. Průběh samotné akce nejlépe popíše sám Robert:

Sobota

Sobotní výstavy se zúčastnilo asi 150 psů. Samotné výstavy (byly 4 v jednom dni) probíhaly ve čtyřech kruzích a v každém kruhu byl jiný rozhodčí. Výstava byla podle regulí... S posouzením zvlášť typ Standard a zvlášť typ Bully. Nakonec se v kruhu sešli nejlepší zástupci a mezi nimi se rozhodovalo o absolutním vítězi. Není bez zajímavosti že ve všech čtyřech kruzích vyhráli stejní psi a to aniž by rozhodčí byli informováni o výsledcích v jiném kruhu. Napoleon vždy vyhrál typ Standard a vždy byl v kruhu, kde se rozhodovalo o absolutním vítězi a kde bohužel vždy prohrál se stejným psem. I přesto je toto pro nás asi největší výstavní úspěch (konkurence 150 psů se v Evropě jen tak nevidí). Jediný rozdíl ve standardu (v posuzování) od ABNA je ten, že černá barva je naprosto běžná. Byli tam i celočerní buldoci. Výstava začala kolem 10:00 h a skončila kolem 16:00 h.

Ten samý den po skončení výstavy bylo vážení a přejímka psů na Weight Pull. Samotná soutěž začala okolo 18:oo h. Účastníků bylo asi 50. Převážně AB. Další zúčastněné rasy: alternativní bulldog, pitbullterier, cane corso, presa a dokonce jeden ohař. Soutěží se ve váhových kategoriích, takže se vyhlašují dva vítězové. Největší utažený násobek váhy psa a absolutní největší utažená váha. Tento druh psího sportu je v USA velmi populární a bylo to vidět už na profesionálním přístupu majitelů a na připravenosti soutěžních psů samotných. Proto samotná soutěž měla spád, lidé fandili a navzájem se podporovali. Napoleon si v této soutěži také neplánovaně zatahal a rozhodně to nebyla žádná ostuda. Když už byly 2 hodiny ráno. Napoleon stále při chuti a konkurence taky, tak jsme to vzdali. Soutěž jsme opouštěli (okolo 3 hodiny ranní) za velkého potlesku, uznání a nepochopení Američanů. Napovi chyběl jeden pokus, aby utáhl nějaký násobek své váhy a získal by nějaký jejich titul. Psů s tímto titulem není moc a v Evropě žádný. Bylo celkem komické je sledovat. Oni na to trénují své psy od malička, po generace a my toho nechali před tím jejich vysněným cílem. Ale my jsme tu byli hlavně pro něco jiného. Jak jsme se dozvěděli, psi co  soutěží ve Weight Pullu se Irondogu neúčastní. Naší prioritou byl Irondog, který byl na pořadu v neděli.

Neděle

Lidé na nedělní soutěže se začali sjíždět kolem 7 ranní a my jsme s překvapením zjistili, že přijeli z 90% jiní lidé a jiní psi. Psi ze soboty se nedělních soutěží neúčastnili. Kolem 8:00 h začala přejímka psů, kde se vyplňovaly přihlášky ve které disciplíně pes soutěží. Zaškrtnul jsem pro jistotu vše a pak se už jenom divil. V 10:00 h začaly soutěže. Rozhodovalo 5 rozhodčích, připraveni 4 figuranti a bylo nahlášeno asi 30 psů. Byl jsem celkem zvědavý,  jak to všechno chtějí zvládnout, ale později jsem to pochopil. Soutěžící psi různých ras am. bulldog, rotweiler, malinois, něm. ovčák, cane corso, pitbull, presa. To je na naše poměry celkem barevná startovka. Začalo se testem GDT. Skládalo ho asi 15 psů. Mají to jako oficiální pracovní zkoušku. Takže úroveň je trochu jiná než u nás. Psi jsou na ní opravdu cíleně a dobře připraveni. Nevím přesný počet, ale dost jich neprošlo. Po GDT konečně přišlo na řadu to, proč jsem tady - Irondog. Napoleon nastupoval jako číslo 5.

První disciplína je sprint na vzdálenost 50 yardů. Psa jsem si vypouštěl sám a to tím stylem, že jsem ho nechal vydráždit figurantem z malé vzdálenosti a pak jsem ho za ním vypustil. Asi dobrý.  Psa jsem uklidil a myslel jsem si, když jsem viděl tu startovku, že mám spoustu času. Ale tak to nebylo. Jak jsem záhy zjistil, ne všichni nahlášení psi se účastní všech disciplín. A ještě jinak, Irondogu se nakonec účastnilo 7 psů z toho čtyři Penthatlonu. Zbytek psů jsou specialisti na jednu, dvě disciplíny. No a já, jak už jsem se zmiňoval, zaškrtnul všechno (mám buldoka, né). První disciplína - druhý.

Druhá disciplína je obrana. Vysílám psa na figuranta. Zákus na rukáv, pouštěčka. Excelentní. Plný počet bodů, tedy 10+1, pomocný za pouštění. Velký potlesk a publikum už začalo tušit. Já stále netuším. Dávám psa do auta a jdu se podívat na konkurenci. Než jsem se stihnul vrátit na závodiště už slyším vyvolávat jméno Nap. Tak rychle pro psa (tam na tebe nikdo nečeká, nejsi připravený máš smůlu). Přiběhnu na závodiště a tam jiný figurant v ringo obleku. Pouštím psa. Zákus, pouštěčka. Velký potlesk a já pořád nic netuším. Dávám psa do auta a opakuje se to samé. Než jsem něco stihnul, tak slyším znova Nap. Rychle, psa a na závodiště. Tam je zase jiný figurant v ringo obleku a já vůbec netuším, co po nás chtěj. Figurant stoji od nás asi 50 m a já dostávám pokyn k vypuštění psa. Asi metr před střetem figurant uhýbá psovi. Pes netrefí a proletí. Figurant se dává do běhu a běží mě napadnout. Pes okamžitě reaguje a sráží figuranta k zemi. Velký potlesk. Pes do auta a už mi to došlo. Chudák Nap. Disciplíny speciál a IronDog se navzájem prolínají a vše nádherně odsejpá. Když moderátor hlásil v krátké době po čtvrtý jméno Napoleon, tak lidi kroutí hlavou a řvou FUCKING BULLDOG. Nap už sotva leze (do auta do kennelu jsem ho už zvedal). Druhá disciplína. Plný počet bodů + jeden za pouštěčku.  

Třetí disciplína (Napa pátá) je Weight Pull. Na rozdíl od Weight Pullu speciál se v Irondogu tahá vozík na bantamech, vozík na kolejnici, ale i železné sáně. Každé toto břemeno má pokaždé jiný odpor a tak se nikdy nedá přesně určit, na jaké váze máte začít. Další rozdíl je v tom, že máte 5 pokusů, které následují hned po sobě. A poslední rozdíl je v tom, že pejska můžete lákat prakticky na cokoliv (pamlsky, balonky, pešky, figuranta), ale před psem může být jen jeden člověk. Na tomto Irondogu se tahali sáně. Nikdy před tím jsem já nebo Nap tyto sáně neviděl, natož aby je tahal. A máme tu problém na jaký váze začít. Měl jsem dobrý los a tak jsem se šel podívat jak tahá konkurence. Jdeme na řadu a já nechávám naložit (nevím kolik to bylo) Napovi na sáně čtyři závaží. To byla poslední váha, která byla utažená a já to chtěl vyhrát, tak buď a nebo. Psa jsem zapřáhnul, dal povel a pak se spustilo velké halo. Nap s břemenem neodešel, ale utekl a já ho honil po ploše. Ti Američani, hlavně černí, tam řvali jako na karnevalu. Pak následovaly pokusy 2., 3., 4., pátý už nebyl, protože v USA už nebylo co naložit. Třetí disciplína. Vítěz.

Čtvrtá disciplína je přetahování. Jen tak na okraj. V této disciplíně Nap NIKDY neprohrál. Tato disciplína se provádí tak, že dva psi se přetahují o lano, ale navzájem sebe nevidí. Mezi psy je nějaká neprůhledná překážka (deska, plátno, cokoliv), ve které je v prostředku otvor. A tím prochází lano. Na každý konec lana se upevní pešek, na povel rozhodčího se vloží psovi do tlamy, a pes se začne přetahovat. Ten, který přetáhne psa, vítězí. Psi se přetahují navzájem mezi sebou a sbírají body a nebo se vyřazují. V této disciplíně byl průběh stejný jako jinde. Psi se zakousli, přetahovali a nějakou chvilku spolu bojovali. Když byl na place Nap, tak se psi zakousli a Nap odešel i se soupeřem, který se vždy zastavil až o překážku. Celkem úsměvné bylo to, že tam ta překážka byla z plátna a Nap každého psa tím plátnem protáhnul. Když se udělala na plátně boule velikosti bulldoka tak jsem věděl, že je dobojováno. Čtvrtá disciplína. Vítěz.          

Pátá disciplína. Závěs. V této poslední disciplíně se pejsek na zemi zakousne do čehokoli, co je připevněné na laně, a následně se vytáhne do vzduchu a visí 3 minuty. Pro úspěšně splnění disciplíny má pes 3 pokusy. Tuto disciplínu jsme zvládli sice na 2 pokusy (jako vždy), ale s velkou bojovností. Nap pouze nevisel, ale bojoval jak smyslů zbavený a proto vyhrál i závěs speciál a to i když tam byli psi, kteří se udrželi na jeden pokus, ale pouze viseli. Pátá disciplína. Vítěz.

Tak to shrneme

Sobota:

  • čtyři výstavy, čtyřikrát vítěz typ Standard
  • Weightt Pull speciál - pro časové důvody odstoupení ze soutěže

Neděle:

  • Irondog Triatlon - 1. místo
  • Irondog Pentatlon - 1. místo
Speciální disciplíny:
  • Kousání na oblek - 3. místo
  • Sprint 50yds - 2. místo
  • Hang-time (závěs) - 1. místo
  • Kousání na rukáv - 2. místo


No prostě – Napoleon zase vyhrál. Převálcoval, co se dalo, a 500 let po Kolumbovi se zase objevil v Americe jako zjevení. Doufejme, že ji i osídlil. Amíci z něho byli tak nadšení, že ze vzdálenosti stovek mílí přiváželi své hárající feny a nechali je nakrývat. A protože Robert určitě přidal nějaké ty pamlsky, dá se říci, že Nap si svůj úspěch také užil.

 

Zpět